Volle buit voor Top 4 Eredivisie mannen

VoV, 16-01-2022. 6:00 uur. In de Eredivisie mannen maakte de Top 4 geen misstap. Alle vier ploegen konden de volle buit bijschrijven. Orion en Dynamo zonder setverlies, Lycurgus en Taurus deden dat in vier sets.  De strijd om de koppositie gaat dus onverminderd door, de vierde plek is voorlopig stevig in handen van Taurus.

Orion wist hun duel tegen VCN na het ‘uitstapje’ naar Kazan met succes af te sluiten. Alleen in de derde set kon de thuisploeg enigszins in het spoor blijven (21-25), daarvoor was de koploper met 15-25 en 12-25 een maatje te groot.

Dynamo bleef in Omnisport TV Limburg met 3-0 de baas. Via 25-21, 25-17 en 25-20. In de eerste set konden de gasten van 17-11 en 20-15 nog terugkomen naar 23-21. In de tweede set maakte Dynamo van 1-4 een 7-4 en 13-6 voorsprong, die ze via 18-10 naar 25-17 tilden. En in de derde set pakten ze het verschil na de 12-12 gelijke stand. De vier punten verschil bij 18-14 werden met succes vastgehouden. Ryan Poole (TV Limburg) en Robin Boekhoudt (Dynamo) werden met 12 punten de topscorers van de partij. Dynamo had op de eigen score meer dan 20 punten voordeel.

Lycurgus had het, getuige de 19-25 en 25-17 in de eerste twee sets, tegen Sliedrecht Sport niet zo gemakkelijk als hun bovenburen in de stand. Maar aan het eind stond er wel een 1-3 zege voor de bezoekers op het scorebord in De Basis. De 21-25 en 19-25 zorgden voor de volle buit.

Lycurgus speelde een gecontroleerde eerste set en nam daarin snel een voorsprong van drie à vier punten (2-6). Na de 10-15 werd het bij 16-17 nog even spannend. Sliedrecht ging een aantal keren in de fout, waardoor de voorsprong 19-22 werd en de gasten met 19-25 afsloten. Een omgekeerde gang van zaken in de tweede set toen Sliedrecht een 5-1 en 13-7 voorsprong bij 13-12 bijna verloren zag gaan, maar zich herstelde en via 21-15 de 25-17 winst pakte.

In de derde set was het tot in het beging van de big points (20-21) spannend, daarna drukte Lycurgus door (21-23, 23-25). En in de vierde set gaven de gasten hun voorsprong van vier punten bij 10-14 niet meer uit handen. Via 14-18 en 18-22 wonnen ze de set met 19-25.

Op de eigen score had Lycurgus een voordelig verschil van 61  om 65 punten. Opslag (3 om 6) en blok (11 om 13) hieven het nadeel op de aanval (47 om 46) op. Marius den Hartog van Sliedrecht Sport werd met 20 punten topscorer, Joel Schneidmiller maakte de meeste punten (16) voor Lycurgus.

Taurus verstevigde hun deze week verworven vierde positie met een 1-3 zege bij ZVH. Jelle van Jaarsveld was scorend (en blokkerend) belangrijk. Hij maakte 26 punten, waarvan 5 blokkerend. Chris van Mullem scoorde 19 keer voor ZVH. Taurus was op alle scorende onderdelen de betere ploeg met een +4 voor aces, een +12 voor de aanvallende punten en een +2 voor blokpunten.

Na de 19-25 in de eerste set met tussenstanden 10-10, 16-17 en 18-21, pakte ZVH de tweede met 27-25. Een hele ruime voorsprong in die set (15-8) was bij 19-19 door Taurus ongedaan gemaakt, maar de thuisploeg slaagde erin om het derde setpoint op 26-25 te verzilveren. De derde set ging tot aan 22-23 gelijk op, Taurus kon toen twee keer achter elkaar scoren (22-25) en in de vierde en laatste set gaf Taurus na 5-12 de voorsprong (13-17 en 16-23) en de winst niet meer uit handen.

SSS Barneveld won thuis van VoCASA, hetgeen een mooie revanche was voor de 3-0 uitnederlaag. In de eerste drie sets was de winnende ploeg steeds met veel overmacht de beste. Setstanden 25-12, 25-16 en 13-25. Daarna waren de teams aan elkaar gewaagd. VoCASA kon er via 23-25 (na 10-5, 14-14, 20-20) een tiebreak uit slepen, die ze met 16-14 verloren. VoCASA maakte daarin de 13-11 achterstand bij 14-14 ongedaan, maar trok daarna toch nog aan het kortste eind (16-14)

Kian Macnack van SSS werd met 30 punten de topscorer van de partij. Job Groenendaal van VoCASA had voor de ploeg uit Nijmegen de beste score, totaal 13. SSS was met 79 om 60 eigen punten duidelijk in het voordeel. Plus 4 serverend, plus 9 aanvallend en plus 6 blokkerend.