Vizier op volleybal

 

Voorspelbare zaterdag in Eredivisie Heren?

VoV, 16-01-2020. 5:50 uur. Wordt het een voorspelbare zaterdag voor wat betreft de uitslagen van bij de Eredivisie mannen, of kunnen we misschien een stunt verwachten van de een of de ander? Het programma leent zich voor beide, voor ‘dat had ik wel gedacht’ uitslagen en een voor ‘Poeh zeg, verrassend’

Wat staat er op de agenda? Voor bijvoorbeeld de drie teams die zich nu in het gedeelte van de ranglijst bevinden, dat straks de Degradatiepoule gaat worden en wat net zo belangrijk is, welke kansen hebben zij nog om eruit te klauteren.

Zaanstad speelt uit tegen Active Living Orion. De nummer laatst tegen de nummer drie, die gisteravond in de beker werd uitgeschakeld, met een boulevardlengte verschil aan punten. Ondanks de midweekse inspanning voor de beker moet dat eigenlijk voor Orion een ‘gefundenes fressen’ zijn.

Na Orion krijgt Zaanstad nog van doen met RECO/ ZVH, Draisma Dynamo en Advisie/ SSS. Maximaal 6 punten kan dat opleveren onzes inziens. Om de onderste drie vaarwel te zeggen zal er gestunt moeten worden, tegen Orion of tegen Dynamo en zal in de andere twee zes punten wedstrijden geen misstap gemaakt mogen worden.

Advisie/ SSS reist zaterdag naar Sliedrecht Sport, de nummer vier op de ranglijst die 21 punten ofwel 7 zeges meer achter hun naam heeft staan tot nu. Overbodig om te zeggen dat Sliedrecht de favoriet voor de zege is, ook al was de zege tegen Zaanstad in het nieuwe jaar moeizaam.

SSS heeft TTP, VoCASA, Taurus en Zaanstad nog op de agenda staan. Dus niet één finale, maar nog zeker vier. En dus de kans om een dozijn punten te vergaren. Lukt dat dan konden ze weleens uit de kelder geklauterd zijn.

VoCASA krijgt koploper Draisma Dynamo op bezoek, altijd een uitdagend gegeven. Maar in de vorm waarin Dynamo verkeert, slechts één nederlaag dit seizoen, is de kans op verlies van VoCASA beduidend groter dan de kans op winst. Zelfs de kans op een puntje is minimaal, denken we.

Voor VoCASA volgen na zaterdag nog duels tegen Taurus, SSS, TTP en Lycurgus. Geen makkelijk programma en zeker geen programma waarvan je zegt, VoCASA zegt vaarwel tegen de voorlopige degradatiepoule. Ze moeten een verschil van vijf punten met Taurus goedmaken, winnen van Taurus in Houten is daarvoor dan niet voldoende.

Taurus ontvangt in Houten RECO/ ZVH, twee teams die in de voorlopige kampioenspoule staan. En gezien het programma van de bovenstaande ploegen Zaanstad, SSS en VoCASA is het wel bijna zeker dat in ieder geval RECO/ ZVH in hun debuutjaar in de Eredivisie zich meteen veilig speelt.

Er moeten al gekke dingen gebeuren in hun resterend wedstrijden na zaterdag (Lycurgus, Zaanstad, Sliedrecht, Orion) als een van de staartteams het verschil van 11 en 12 punten nog wil goed maken. Al is het resterende programma van ZVH beslist niet makkelijk met drie van de vier topteams. Zaterdag kan tegen Taurus al een heleboel voor hen duidelijk worden.

Dat geldt ook voor Taurus, een driepunter zou een reuzenstap in de goede richting zijn, al is het resterende programma tegen VoCASA, Dynamo, SSS en TTP ook beslist geen makkie. En is het huidige verschil van vijf c.q. zes punten met de onderste drie beslist geen garantie voor het vroegtijdig bereiken van de veilige haven. Daar zal nog menig puntje voor gescoord moeten worden.

Als laatste speelt SAMEN.Lycurgus thuis tegen TTP, dat na zaterdag nog een beslissende rol kan spelen in de afloop van het reguliere seizoen, waarna het voor hen afgelopen is. TTP speelt namelijk nog tegen SSS, VoCASA en Taurus. En Sliedrecht Sport. Lycurgus zal gewoon moet winnen en drie punten moeten pakken om Orion en Sliedrecht voor te blijven en de naaste belager van Dynamo te blijven, om te profiteren als er een misstap wordt gemaakt. Lycurgus speelt nog tegen RECO/ ZVH, Orion, Sliedrecht Sport en VoCASA.

De stand per heden is:

Dynamo 13-36, Lycurgus 13-33, Orion 14-31 en vierde is Sliedrecht Sport met 12-28. De huidige posities vijf en zes zijn voor ZVH (12-19) en Taurus (13-13). Zevende staat TTP met 13-13, zij vormen op dit moment de scheidslijn tussen Kampioens- en degradatiepoule, De laatste drie teams zijn VoCASA (13-8), SSS 913-7) en Zaanstad (14-7).

Zondag informeren we u hoe het is afgelopen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.