VVH wint op strijdlust in Zwolle

VoV, 12-03-2018. 12:23 uur. Afgelopen weekend stond de wedstrijd tussen Casco Montage/ VVH heren 1 en titelkandidaat CSV op het programma in Zwolle. Deze wedstrijden zijn de afgelopen jaren altijd op het scherpst van de snede geweest en zaterdag was dit niet anders. Eerlijk gezegd kon het ook deze keer weer beide kanten op, maar wist VVH met nipt verschil de winst te pakken.

Bij de Harlingen was Rients Leijenaar afwezig omdat hij met heren 2 mee was . Verder was iedereen aanwezig maar was Stefan de Jong niet inzetbaar vanwege een meniscusoperatie die hij vorige week had ondergaan. Binnen de lijnen begonnen in set 1 Sjoerd Tekstra, Reinier Kwast, Johannes Bult, Hedzer Wiersma, Koen Sikkema en Meindert Paul Kwast. Ewout Schat was libero en Marnik Agema en Rik Sijtsma begonnen als wissels.

Qua type spel lijken beide ploegen nogal op elkaar: snelle ballen via de buitenkanten, weinig prikken en vooral hard slaan. In het begin van de set gaven beide teams elkaar geen kans om uit te lopen, maar gaandeweg kwam VVH op voorsprong. Op z’n ruimst, stond VVH vier punten voor (14-18) maar helaas was het hierna slordig in de aanval. Een goede sprongserve-serie van CSV hun beste speler maakte een einde aan de setwinst aspiraties van de Harlingers (25-20).

In set twee begon VVH met Marnik aan de buitenkant op de plek van Koen. Deze set verliep het aan Harlinger zijde stabieler dan in set 1. De passlijn had nog steeds moeite met de sprongserve van twee Zwolse spelers, maar voor de rest was het netjes wat de Harlingers lieten zien. Koen kwam tot twee maal toe voor het net erin voor Hedzer en wist zich in deze invalsbeurten te onderscheiden door meerdere ballen hard binnen te slaan.  VVH had controle, wist als eerste boven de twintig puntengrens te komen en kwam op setpoint. CSV sputterde nog tegen en werkte een setpoint weg, maar door een aanvalsfout van Zwolle was het tweede setpoint wél raak (24-26).

In set drie en vier waren beide ploegen erg aan elkaar gewaagd, maar had VVH voldoende kansen om de sets binnen te slepen. Een sprongserve-serie van CSV was wederom de oorzaak dat een set niet werd  binnengesleept (set 3: 25-21 voor CSV), maar set vier was wél voor Harlingen (19-25). Deze vierde set was overigens één van de beste sets van het seizoen van Harlinger zijde. De servepass lag uitstekend, de aanvallers waren erg effectief en in de serve werd veel druk geleverd.

Het spel van de vierde set werd gelukkig door de Skûtsjeboys meegenomen naar de vijfde set. Helaas werden in het middendeel van deze set te veel servefouten gemaakt, maar toch had VVH dankzij, meer effectiviteit in de aanval en goed blokkeren en verdedigen, grip op het spel. De Harlingers kwamen daardoor als eerste op matchpoint en het was Rik die met zijn serve deze kans mocht proberen te verzilveren. De serve werd verwerkt door Zwolle maar de eerste aanval belandde in het blok. Deze bal werd uitgedekt maar de volgende aanval belandde werderom in het Harlinger blok en nu wél direct op de vloer. Hierdoor was de set en daarmee de wedstrijd gewonnen (13-15).

Zodoende werd een fantastische overwinning door de Harlinger ploeg van trainer Richard Kumbangsila gepakt tegen een ontzettend sterke opponent. Komend weekend staat een thuiswedstrijd op het programma. In de Waddenhal speelt VVH dan tegen Side-Out. In de uitwedstrijd eerder dit seizoen hadden de Harlingers een complete offday, dus ze gaan er nu voor wat recht te zetten. Om 19.00 uur start de wedstrijd.

gh @ VoV, verslag van Reinier Kwast, VV Harlingen Heren 1.