Vizier op volleybal

 

Weekend van de herstart Eredivisie Dames

VoV, 07-01-2022. 5:12 uur. Het winterreces zit er voor de volleybalsters in de Eredivisie op. Dat zal ongetwijfeld al een week of zo eerder zijn geweest, toen de trainingen werden hervat ter voorbereidding op de tweede helft van het seizoen. En ongetwijfeld zullen de teams zich met oefenwedstrijden hebben voorbereid op hetgeen er te komen staat en zullen ‘de beste wensen’ hier en daar ook met ‘sportieve prestaties’ te maken hebben gehad.

Voor zaterdag om 20:00 uur staan Sliedrecht Sport vs. Eurosped en VCN vs. Regio Zwolle Volleybal op het programma. Set-Up ’65 vs. Peelpush wordt wederom uitgesteld i.v.m. meerdere positief op corona geteste speelsters en stafleden bij Set – Up’65. Voorlopig is de nieuwe speeldatum vastgelegd 12 februari a.s.

Sliedrecht Sport sloot 2021 dan wel als koploper van de Eredivisie af en begon 2022 uiteraard op dezelfde positie, maar de laatste wedstrijd van het vorig jaar, de 3-0 nederlaag op 22 december bij FAST, zal voor een minder goed sportief gevoel als afsluiting hebben gezorgd. Temeer omdat FAST een heel stuk lager in de stand stond. En omdat na 22-12-2021 tot 08-01-2022 gewacht moest worden om aan te tonen dat de nederlaag een vergis was. Alhoewel verloor Sliedrecht Sport in de bekercompetitie ook al niet van FAST? Vanaf 20:00 uur zal de ploeg van Vera Koenen voor eerherstel gaan, en daar moet het bezoekende Eurosped dan de dupe van worden.

Eurosped klom na de uitzege vs. Set-Up ’65 (2-3) en de thuiszege tegen VCN (3-2) langzaam omhoog op de Eredivisieladder. In de laatste twee wedstrijden van 2021 pakten ze net zo veel punten als in de negen daaraan voorafgaande. Maar of dit ook betekent dat er tegen Sliedrecht Sport mogelijk met een verrassing rekening moet worden gehouden? Uiteraard ga je altijd met maximale focus voor de winst, maar gezien de seizoenhistorie en de huidige stand (Sliedrecht won in Vroomshoop met 1-3) lijkt ons dat Eurosped de punten tegen andere tegenstanders zal moeten sprokkelen.

VCN vs. Regio Zwolle Volleybal is de subtopper van dit weekend. Zwolle staat vierde (11-24), VCN vijfde (12-22). Het lijkt misschien al wel een eeuw geleden dat Zwolle voor het laatst een competitieduel speelde. Op 1 december 2021 wonnen ze met 3-0 van Dynamo. Om even het geheugen op te frissen, dat was de zevende zege op rij van Zwolle, ze zijn sinds 24 oktober 2021 ongeslagen. Of ze die zegetocht in 2022 kunnen voortzetten?

Zeker weten dat bij VCN een van de goede voornemens was om 2022 met een zege te beginnen, en dat is dus tegen Zwolle. Helemaal omdat de laatste maand van 2021 nou niet bepaald echt succesvol was. Van de laatste vijf wedstrijden werden er vier verloren (Apollo8, Eurosped, FAST, Sliedrecht Sport) en ééntje gewonnen (Sneek). Maar dat was ook meteen een prima zege. Dus maar afwachten en theedrinken in dry januari.

Op zondag staan er drie wedstrijden gepland. Apollo 8 vs. VV Utrecht, Team 22 vs. SV Dynamo en FAST vs. VC Sneek.

Apollo 8 klaarde de moeilijke uit klus tegen VC Sneek met bravoure en overtuiging en bleef in de derde wedstrijd op rij zonder set verlies. Ze sloten 2021 als de nummer twee op de ranglijst af. Vroeg in het seizoen behaalde de ploeg van de gebroeders Oosting een 0-3 zege in de Domstad, maar dat in de opstartperiode van het seizoen, toen VV Utrecht nog aan het warmdraaien was voor hun imposante serie goede wedstrijden.

In Borne zal men ongetwijfeld het nieuwe jaar met een zege willen beginnen, terwijl VV Utrecht de contractverlenging van hun trainer/ coach Ali Moghadassian met een goede prestatie zal willen bekrachtigen. Ze beginnen in de Veste om 14:30 uur.

Team 22 vs. SV Dynamo is het duel tussen het ongeslagen bondsteam en de debutant die in de laatste wedstrijd van 2021 de eerste thuiszege behaalde. Niet vreemd dat bij de bookmakers Team 22 favoriet is. Zij zijn de virtuele koploper, terwijl SV Dynamo op tiende plaats staat. In Ede wordt voor het eerst gefloten om 14:30 uur.

FAST vs. VC Sneek is een duel tussen de thuisploeg, dat met een goed gevoel na de 3-0 zege op koploper Sliedrecht Sport het nieuwe jaar inging, en de gasten die in het oude jaar afscheid van hun trainer/ coach Jeffrey Scharbaai namen. Interim trainster/ coach Henriette ter Steege neemt het stokje over, zoals ze al eerder bij VC Sneek deed, toen ze Paul Oosterhof opvolgde en de ploeg alsnog naar de kampioenspoule loosde.

Of deze wijziging in de technische staf nu ook voor een resultaten boost zal zorgen? Bij FAST kan VC Sneek dat laten zien. In Sneek was FAST kansloos, dat zullen ze zich bij FAST nog wel herinneren en zo’n herinnering is niet prettig en zullen ze het liefst willen wissen met een zege. Dat kan vanaf 15:30 uur in Sint Anthonis.

De stand bij de herstart is:

1 t/m 4: Sliedrecht, Apollo 8. Team 22 en Regio Zwolle Volleybal

5 t/m 8: VCN, VV Utrecht, VC Sneek, Peelpush

9 t/m 13: FAST, Dynamo, Eurosped, Set-Up.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.