Weer 2-3 voor Sliedrecht in Borne, 3-0 zege Eurosped

VoV, 19-01-2020. 18:07 uur. Koploper Sliedrecht Sport moest voor de tweede keer in een paar dagen richting het Oosten, Naar Borne om precies te zijn. Sinds hun ‘narrow escape’ in de halve finale van de beker afgelopen woensdag (2-3 winst) wisten ze precies wat hen in De Veste te wachten stond. Een gewaarschuwd team telt voor 12 zullen we maar zeggen, en dat gold omgekeerd evenredig en gedeeld door twee ook voor thuisploeg Apollo 8.

Apollo 8 was deze keer twee sets de betere ploeg, in de tweede zelfs de veel betere ploeg, maar kreeg de winnende set niet op naam. Na 25-21 en 25-14 was het woord vanaf de 18-18 stand in de derde set aan de ploeg van Vera Koenen (19-25). Gevolgd door dikke winst in de vierde set met dezelfde stand en afgemaakt in de tiebreak met 7-15. Voor de tweede keer in een paar dagen vertrok Sliedrecht dus als winnaar vanuit Borne naar huis.

In de eerste set veranderde Sliedrecht een 8-6 achterstand in een 8-10 voorsprong waarna de ploegen tot aan 21-21 niets voor elkaar onderdeden. Op die stand kwam Rinske Hofste erin voor de serve, een gouden wissel, ze serveerde de set met behulp van de hoofdblokkeersters aan het net in een keer uit.

In de tweede set kreeg Sliedrecht geen been aan de trapper. Met aces en kill – blocks liep de thuisploeg uit naar 13-4 en hield twee handen vol punten afstand naar de big points. Sliedrecht ging op 22-10 nog de time out in, scoorde nog drie keer o.a. via Fleur Savelkoel, maar keek kort daarna tegen een 2-0 achterstand in sets aan. Een slim lobje maakt de 25-14 perfect.

Zoals gezegd ging het in de derde set tot 18-18 gelijk op. Na de tussenstanden 6-6, 11-8 en 15-15. Apollo ging na een dankjewel score van Lisanne Baak voor 18-20 de time out in. Zonder succes, Esther van Berkel bleef met heel veel druk serveren en dat resulteerde in 18-23. De foutserve van Annelies Dokter besliste de set met 21-25.

De vierde set gaf het omgekeerde beeld van de tweede te zien. Sliedrecht liep uit naar 4-11, Apollo maakte terrein goed (8-12), maar kwam niet dichterbij. Brechtje Kraayvanger, Carlijn Ghijssen – Jans, Lisanne Baak en Esther van Berkel hielden het verschil in stand bij de tussenstanden 10-15 en 13-20, waarop Thijs Oosting zijn ploeg voor de tweede keer naar de zijlijn haalde. Kim Klein Lankhorst maakte met een tweede bal nog 18-24, waarna Brechtje Kraayvanger de set besliste. 19-25 en 2-2 in sets. Dus tiebreak.

Bijna door schade en schande wijs geworden in de tiebreak van het bekerduel nam Sliedrecht Sport nu meteen het initiatief in handen in de vijfde set. Met 3-8 werd er van speelhelft gewisseld. Emma Bredewoud en Rianne Vos konden nog een puntje meepakken, maar echt bedreigend werd het niet meer, na 7-13 maakte Sliedrecht de wedstrijd met een omloopscore en een blok-uit punt af.

Eurosped speelde vanmiddag tegen Talent Team Papendal en won met 3-0 via de setstanden 25-10, 28-26 en 25-19.

In de openingsset nam Eurosped vlot naar 12-4 afstand, had bij 17-8 negen punten voorsprong en bouwde dat vervolgen uit naar een verschil van vijftien bij 25-10.

De tweede set was in de finale spannend. TTP kreeg op 20-24 een handvol setpoints, maar het lukte de talenten niet de beslissende bal tegen de vloer te slaan. Eurosped stoomde door naar 25-24, zag ook het setpoint op 26-25 mislukken, maar trok met 28-26 toch aan het langste eind.

In de derde set kwam het verschil in stand op de ranglijst beter tot uitdrukking. Rode lantaarndrager TTP kwam met 10-5 en 17-9 achter, liep na 22-12 in tot 24-19, voordat de thuisploeg de set en de wedstrijd in het slot gooide.

Vera Mulder scoorde samen met Eline Timmerman bij de thuisploeg de meeste punten, beide lieten er 12 noteren. Jette Kuipers kreeg er 10 voor TTP op naam. Eurosped had vooral aanvallend veel voordeel (35 om 21 punten).

Sliedrecht Sport en Eurosped waren al zeker van deelname in de Kampioenspoule, door de uitslagen van gisteren en vandaag is ook Apollo 8 (15-30) voor de nummer zeven van de ranglijst zijnde (Set-Up, 14-17) onbereikbaar geworden, met nog vier wedstrijden te gaan.

Sneek, Zwolle en FAST zijn de teams waarop Set-Up, Peelpush en Alterno hun pijlen moeten richten om de degradatiepoule te ontlopen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.