Vizier op volleybal

 

Weer zege Zaanstad in degradatiekraker

VoV, 12-03-2018. 14:04 uur.  Ronde twee in de degradatieprogramma diende zich afgelopen zaterdag aan. Zaanstad speelde tegen Inter Rijswijk, dat zijn eerste wedstrijd tegen Vallei Prins Volleybal verloren had. Voor Rijswijk dus zaak om punten te gaan halen, maar voor Zaanstad de kans om op voorsprong te komen.

We hadden slecht nieuws afgewisseld met goed nieuws: Lars viel donderdag uit tijdens de training, vrijdag kwam rood licht van Steven onze fysiotherapeut, maar zaterdag leek hij toch weer genoeg hersteld om te spelen. Tijdens de warming up bleek al snel dat het hem toch niet zou worden, want de irritatie was nog net te groot. Dus begonnen we de wedstrijd met Kjeld en Lesley op de passer loper posities en verder Ferdy, Erwin, Daniël, Marijn en Frank.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel: Rijswijk had hun tactiek voor een groot deel op Lars afgestemd (hoorden we na de wedstrijd) en hun strijdplan kon dus de kast in. Wij zagen op onze beurt ook een niet gebruikelijke opstelling bij Rijswijk, maar we hadden vooraf toch al afgesproken vooral op onze eigen kracht te vertrouwen. Dat deden we na een wat aarzelend begin dan ook: verdedigen wat we konden. De side out liep niet vlekkeloos, maar doordat onze blok verdediging erg goed was stond Rijswijk onder een behoorlijke druk. Dit leidde ons naar een 25-20 winst.

In de tweede set was Rijswijk onder andere van libero gewisseld en pakten ze een kleine voorsprong. We namen geduldig de tijd om die weer goed te maken en gingen gelijk op de eindfase in. Cruciaal was de invalbeurt van Joris Burger, die koud in het veld een bijna ketser serveerde die ons een eerste setpoint opleverde. Die maakten we niet, maar toen we zelf side oud hadden gemaakt beslisten we de set in 27-25.

We hadden een beetje hoop dat dit al beslissend was, maar het tegenovergestelde was waar. Rijswijk wisselde van spelverdeler (Guido Spooren erin) en Steven van de Velde kwam terug op de diagonaal. Onze verminderde servicedruk gaf Guido de mogelijkheid om veel door het midden te spelen, waarop onze verdediging geen antwoord had. Steven serveerde nog een kleine serie en er stond ineens een flink gat op het scorebord. Wij wisselden wat, maar konden het tijd niet keren. Het werd snel 25-14 voor de thuisploeg.

In de vierde set kregen we er weer wat meer vat op leek het, maar toch kwamen we er niet lekker in te zitten. Kjeld had in de eerste twee sets veel gescoord, maar had het moeilijk met het blok van Steven. Verder dan 25-19 kwamen we helaas niet.

Toch weet je in zo’n wedstrijd dat de spanning er bij Rijswijk ineens weer op kan komen te staan, dus na even tot rust te zijn gekomen waren we vastbesloten om het dan maar in de vijfde set af te maken. We draaiden onze opstelling drie plaatsen door om toch maar even wat anders neer te zetten. Het was Ferdy die een gaatje sloeg met zijn service en Rijswijk dat weer aanvalsfouten begon te maken. Met 8-4 wisselden we van kant. Toen hadden we het even moeilijk om de side out te scoren en brachten we de gouden wissel Daniël terug in het midden met aan Ferdy de expliciete opdracht hem aan te spelen. Dit gebeurde en Daniël sloeg ons over de drempel heen. Daarna waren we los en stoomden door naar 15-10 winst.

Onze tweede uitwinst van het seizoen (de eerste was ook bij Rijswijk) is een mooie opsteker, want we hebben twee sets laten zien wat we konden en in de vijfde set bewezen dat we ons kunnen oprichten nadat we onder grote druk hebben gestaan. We zijn nu op zes punten gekomen in de degradatiepoule, met VVP op 4 en Rijswijk op 2. Mooi uitgangspunt voor de komende twee wedstrijden, waarin we in ieder geval twee punten moeten halen om zeker te zijn van handhaving. Volgende week gaan we daarvoor strijden in Ede.

gh @ VoV, bericht vv Zaanstad, verslag Vincent Pirovano, foto: Eric Visch