Weetjes over de vierde VNL week

VoV,  14-06-2019. 11:15 uur. In de afgelopen week werd de voorlaatste ronde van de Volleybal Nations League bij de dames gespeeld. Oranje boekte twee zeges in Stuttgart en vinden we nu terug op de 12de plaats in de ranglijst met 4 zeges en 13 punten achter hun naam.  Twee teams haalden afgelopen week de maximale buit binnen. Brazilië won in Tokyo drie keer. Met 3-1 van Japan en met 3-0 van Thailand en Servië. En Italië was in Perugia met 3-1 te sterk voor Korea en Rusland, Bulgarije kreeg geen setje mee tegen de Azzurri.

In de vierde week bleven de bezoekersaantallen ver achter bij de week ervoor, ondanks het topprogramma in China, waar naast het gastland ook USA, Turkije en Polen waren. Het totaal aantal bezoekers kwam net boven de 61.000, dat zijn er wel 55.000 minder dan de week ervoor. China vs USA was de best bezochte wedstrijd met 8.366 fans op de tribune. In Jinjiang kwamen totaal 23.363 bezoekers naar de wedstrijden, in Tokyo waren dat er 18.300, in Perugia 12.650 en in Stuttgart 6.764. België vs Nederland trok het minste aantal met 690 fans op de tribune.

De Poolse Malwina Smarzek (foto) is na een dozijn wedstrijden nog steeds de topschutter van het toernooi.  Ze scoorde tot nu 298 punten en kon afgelopen week 53 aan haar subtotaal toevoegen. Brayelin van de Dominicaanse Republiek staat er 59 op haar achter. Juliët Lohuis is de Nederlandse topscorer met 94 punten, daarmee staat ze 41ste.  Qua aanvallend scoringspercentage is Zhu Ting naar de eerste plaats gegaan (51,08%) en heeft de Turkse Ebrar Karakurt (49,32%)  daarvan verdrongen. Brayelin komt met 48,55%  op de derde plaats. Marrit Jasper staat met 34,36% op de 21ste plaats.

Op basis van het aantal blokpunten per set staat de Servische Aleksic bovenaan. Haar gemiddelde per set bedraagt 0,88 en is iets meer dan de 0,82 van de Braziliaanse Ana Beatriz. Mira Todorova van Bulgarije staat op 0,68 per set en is daarmee derde. Juliët Lohuis vinden we op de 11de plaats terug met 0,50 per set, ofwel elke twee sets één blokpunt.

Serverend maakte Marlies Janssens van België de meeste aces (24; 0,53 per set) en Ebrar Karakurt op één na de meeste per set (20; 0,50 p/set). Hier staat Juliët Lohuis op de 6de plaats met 16 aces ofwel 0,35 per set.

De Thaise Nootsara Tomkom is nog steeds de beste spelverdeelster, Miya Sato van Japan staat 2de en Macris van Brazilië 3de. Laura Dijkema bezet de 7de plaats. Bij de diggers is Mako Kobata van Japan nu eerste en heeft Zhana Todorova van Bulgarije van die plek verdrongen. De recievers hebben met de Braziliaanse Gabi hun koploper, haar landgenote Leia staat tweede en Marrit Jasper 24ste.

De VNL competitie gaat vanaf volgende week dinsdag verder in de volgende landen met de volgende teams. Voor de vierde keer is China gastheer, Turkije ontvangt de teams voor de tweede keer.:

• Korea: Japan, Polen, Dominicaanse Republiek en Korea.
  • China: Bulgarije, Servië, Duitsland en China.
  • Turkije: Brazilië, Italië, België en Turkije.
  • Rusland: Thailand, USA, Nederland en Rusland.

Het zal in de laatste week elke dag een stukje duidelijker worden welke ploegen er naar de Final Six in China gaan. Na 12 wedstrijden staan daarvoor op de nominatie

• Gastland China en verder Italië (10-31), Turkije (10-29), Brazilië (9-28) en USA (9-27). Deze ploegen, de big five van het volleybal, hebben genoeg voorsprong om niet meer in de problemen te komen.
  • Voor het zesde ticket doen Japan (7-21), Polen (7-21) en België (6-17) nog mee, met de aantekening dat de Belgen een heel zwaar programma wacht in Ankara. De partij Japan vs Polen in Korea kon weleens beslissend zijn. Bulgarije neemt na één jaar weer afscheid van dit toernooi, zij eindigen als laatste challenge team.

We houden u ook volgende week op de hoogte hoe het verder gaat.