WEVZA: Jong Oranje Meiden verslaan Portugal (3-1)

VoV, 03-01-2024. 16:57 uur. De Jong Oranje ploeg van de bondscoaches Eric Meier en Marko Klok zijn het WEVZA-toernooi op Siciliƫ met een 3-1 zege op Portugal begonnen. Makkelijk ging het niet, maar uiteindelijk bleek de Oranjeploeg toch de bovenliggende partij.

Oranje had op alle scorende onderdelen voordeel, een plus 9 aanvallend, een plus 6 blokkerend en een plus 4 serverend. Daar stond wel een hogere foutenlast tegenover van 9 punten. Bij oranje werd Sjakkie Donkers met 22 punten topscorer. Mid Suus Gerritsen liet er 14 noteren, Wies Smits en Yfke Jelsma 12, Britt van de Kooi en Marrit Zander 6 en Maaike Heilig 2. Marrit Zander was goed voor 4 aces, Yfke Jelsma blokkeerde 4 punten op het scorebord.

In de openingsset leek Oranje na de tussenstanden op 9-4, 15-8 en 19-12 naar een eenvoudige zege onderweg. Bij 23-17 volgde de dubbele wissel bij Nederland, Portugal zette Nederland met een foutserve op setpoint bij 24-20. De serie van Margarida Santos bracht Portugal op gelijke hoogte bij 24-24, waarop Nederland de time out inging en daarna de side out pakte. Met een ace maakte Maaike Heilig de setwinst voor Nederland perfect.

In set twee serveerde Marrit Zander met drie aces op rij Oranje naar een 4-0 voorsprong, Portugal draaide een 11-9 achterstand wat later om in een 11-12 voorsprong en beide teams bleven daarna aan elkaar gewaagd. Nederland ging bij 17-19 de time out in, Portugal deed dat nadat Suus Gerritsen met een snelle midaanval de stand bij 22-21 naar Oranje voordeel had omgebogen. Bij 24-22 opnieuw een time out voor Portugal en deze betekende de ommekeer in de set. Met vier punten op rij trokken ze de winst met 24-26 naar zich toe.

Oranje kwam in de derde set met 6-9 achter, wist die achterstand in 10-9 voor te veranderen en met Suus Gerritsen aan serve werd de 11-11 tussenstand naar 16-11 getild. Portugal klampte aan (17-15, 21-19) Maar met een score van Yfke Jelsma en een kill -block als laatste punt pakte Oranje de 25-19 setwinst voor de 2-1 stand in sets.

In de vierde set waren de rollen tijdens het set verloop omgedraaid. Nu ging Portugal van 10-8 achter naar een 11-14 voorsprong, waarop Eric Meijer de ploeg naar de zijlijn haalde. Wies Smits zette Oranje bij 17-16 weer op voorsprong. Portugal kwam bij 19-19 nogmaals op gelijke hoogte. In de setfinale was Sjakkie Donkers scorend erg belangrijk. Tot 25-21 scoorde ze vier keer vanaf de linksvoor positie. Daartegen had Portugal geen verweer en leed dus een 3-1 nederlaag.

Morgen speelt Nederland tegen Zwitserland, dat vandaag met 3-1 van Spanje verloor.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook Jong Oranje.