Vizier op volleybal

 

WK U19: Petje af voor van Driel-Schoon

0VanDrielSchoon

VoV, 27-07-2016. 20:13 uur. Op het WK U19 op Cyprus zijn de Nederlandse talenten Emi van Driel – Raisa Schoon van de Kadijk Beach University (KBU) in de kwalificatiewedstrijden uitgeschakeld. Een ronde wisten ze te overleven, in de tweede ging het in de tiebreak net mis.

De meiden van de KBU, net 16 en 14 jaar, leverden afgelopen weekend een fantastische prestatie door het brons te behalen op het NK voor senioren.  Als team zijn ze Nederlands kampioen in de diverse jeugd klassen, behalen ze podiumplaatsen bij eredivisietoernooien voor senioren en hebben daarbij ook al eens op de hoogste trede gestaan. En laten andere jeugdteams duidelijk achter zich. Een ‘gouden’ duo is dan de eerste gedachte. Nu nog niet altijd, maar in de toekomst… 

En dan direct na de huldiging afgelopen zondag komt de toch wel zeer teleurstellende mededeling dat ze niet door de Nevobo samen naar het EK U18, dat op 11 augustus wordt gespeeld, worden uitgezonden. Die boodschap wordt hen door Margo Wiltens en Richard de Kogel (zijn zij de boodschappers of de beslissers in deze?) gebracht. Raisa moet bijna a la minuut, binnen 24 uur,  beslissen of ze met iemand anders, ook een verdedigster,  op het EK U18 wil gaan spelen. Iemand waarmee ze nog niet heeft getraind en nog nooit een duo binnen de lijnen heeft gevormd.   

Besef wel dat Emi en Raïsa, zoals gezegd pas 16 en 14,  aan de vooravond stonden van het WK U19, hun 1ste grote internationale toernooi,  waarvan ze zelf de kosten via crowdfunding moesten zien te financieren. En dan wordt er verwacht dat Raisa  een keuze maakt. Ja, en dan is het toch wel bijna logisch dat ze voor haar vertrouwde beach maatje Emi kiest, waarmee ze de tot nu toe geleverde prestaties heeft neergezet. Ze wil met Emi naar het EK U18, maar dat wil de bond dus niet. Ze krijgen vervolgens bericht dat de bond een ander team naar het EK U18 zal sturen.

Met al die overtollige ballast van een paar dagen in hun mentale bagage begonnen de meiden vanmorgen aan het WK U19 op Cyprus. Zij werden zoals gezegd via de crowdfundig actie gesteund door fans uit alle windrichtingen in Nederland. Dat was een geweldige opsteker voor hen, die de afknapper van de dagen ervoor moest compenseren.

Van Driel – Schoon begonnen als de nummer 9 geplaatst aan de kwalificatieronde, om 11:30 uur speelden ze tegen het Chinese duo Yalan Yang – Ahedan en ze bleven glansrijk overeind. Met twee keer 21-18 overleefden ze deze ronde, maar ze hadden de pech dat ze in de volgende tegen de nummer één geplaatst moesten spelen. Het Braziliaanse duo Vitoria – Ana Carolina. In de eerste set bleven ze ook nu weer aan de goede kant van de score (19-21) maar vervolgens konden ze de strijd niet meer aan. De tweede set ging met 21-13 verloren, in de tiebreak herstelden ze zich, maar kwamen met 15-11 net te kort om het hoofdtoernooi te halen.

Jammer, maar ze hebben in een paar dagen heel veel geleerd, en niet alleen op volleybal gebied! Petje af, meiden. Niemand zal er van opkijken dat jullie apetrots op jezelf zijn.

gh @ Vizier op Volleybal.