World Cup: Oranje verliest van Servië

VoV, 19-09-2019. 6:40 uur. Veel tijd om te treuren had Oranje niet na de toch wel kansloze 3-0 nederlaag tegen USA, waarin het verschil vooral gemaakt werd door  de aces (7 om 0) , de aanval en de hogere foutenlast. Oranje haalde het niveau niet van de wedstrijd tegen Brazilië en dat was dus duidelijk te laag om het USA moeilijk te maken.

Tegen de B – selectie van Europees en Wereldkampioen was er de mogelijkheid om de winnende draad weer op te pakken. B – Selectie? Omdat bijvoorbeeld Boskovic, Mihajlovic, Ognjenovic en  Veljkovic ontbraken, ook trainer coach Terzic had na het EK zijn taak overgedragen aan een assistent.

Bij Nederland waren alle kanonnen wel van de partij, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Yvon Beliën begonnen in de basis, samen met spelverdeelster Britt Bongaerts, Nicole Koolhaas, Maret Balkenstein – Grothues en libero Myrthe Schoot. In de loop van de wedstrijd kregen ook Juliët Lohuis, Celeste Plak, Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis ook speeltijd.

In de eerste set sloeg Oranje al snel een gaatje (5-2, 7-4) en dwong Servië in de achtervolging. Bij 13-8 ging Servië de time out in, zonder succes. Ook na de 19-14 van Anne Buijs haalde de Servische coach de ploeg naar de kant, wederom zonder direct resultaat. Oranje bleef middels Lonneke Slöetjes (o.a. 23-16) scoren. Met een ruime 25-18 eiste Oranje de eerste set op.

In de tweede set waren de rollen in het begin omgedraaid. Servië kwam met 2-6 voor en ging met 3-8 de technische time out in. Oranje deed de rust goed, via o.a. een score van Nicole Koolhaas kwam Nederland terug naar 7-8 en vervolgens liepen de teams gelijk op, waarbij ze met enige regelmaat tot aan 21-21 van koppositie wisselden. Met een blokpunt pakte Oranje de 23-21 voorsprong, de netfout van Servië maakte even later 24-22. Door een foutserve van Servië won Nederland ook de tweede set. Met 25-23.

Na de 2-0 kantelde de wedstrijd, het was na de tweede set niet meer de dag van Nederland zullen we maar zeggen. In de derde set sloeg Servië het gaatje tussen de technische time outs.  De 8-7 voorsprong van Nederland bij de eerste werd een 11-16 achterstand bij de tweede verplichte pauze. Servië gaf dit niet meer weg en via de tussenstanden 17-23 werd het 19-25 en 1-2.

In de vierde set waren de teams steeds met de score in elkaars buurt. Zo stond het 8-7 bij de eerste technische time out en 16-15 bij de tweede, na een 13-15 voorsprong voor Servië.  In de finale maakte Celeste Plak een 22-23 achterstand ongedaan, ook de 23-24 sloeg ze van het scorebord, maar met een snijdende drie meter aanval en een blokpunt kreeg Servië Nederland op de knieën. De 24-26 maakte 2-2 in sets, dus tiebreak.

Daarin kon Oranje tot 4-4 meekomen, vervolgens sloeg Servië zich naar 4-9. Met twee super rally’s pakten ze de 4-7 en 4-8 tussenstand. Juliët Lohuis brak de serie, maar de ploeg kon aan die score geen vervolg geven. Het werd 5-11 en 7-13. De midaanval zette Servië op matchpoint bij 8-14, hun foutserve stelde verlies maar één keer uit. De 9-15 was goed voor de 2-3 winst.

Servië had in Ana Bjelica (foto onder) een waardige vervangster van wereldster Tijana Boskovic. Bjelica scoorde 35 punten. Bij Nederland kwam Lonneke Slöetjes tot 20. De eigen score was met 82 om 90 in het voordeel van Servië