Zaanstad boekt reguliere zege na stroeve start

VoV, 25-09-2020. 13:19 uur. Na een goede voorbereiding startte Zaanstad heren 1 met positieve verwachtingen de thuiswedstrijd tegen Velo. Coach René Leeflang startte in de eerste set met Guido Spooren, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout, Timo Terlouw, Lesley Kef, Robin Ottenhof en libero Rueben Schoones.

Zaanstad had een stroeve start met vier persoonlijke fouten: 4-5. Daarna kwam Zaanstad via de buitenaanvallers geleidelijk beter in de wedstrijd. Aangezien bij Velo ook alle punten werden gescoord door de buitenaanvallers werd deze set lang de strijd tussen de buitenaanvallers en kon het op 14-15 nog alle kanten uitvallen.

Robin Ottenhof greep echter het initiatief: hij kwam er met een punt op het midden tussen en daarna wist Zaanstad een gaatje te slaan door twee blokpunten: 21-18. Velo kwam nog even weer terug, zodat Rene Leeflang op 22-22 een time-out moest nemen. Weer greep Robin Ottenhof in en scoorde met een aanvalspunt en een blok 24-22, waarna Lesley Kef de setwinst (25-22) mocht binnenslaan met een ace. Zaanstad was aanvallend en blokkerend sterker geweest, maar had het zich door 8 persoonlijke fouten moeilijk gemaakt.

In de tweede set bleef dezelfde basis staan, maar die kende toch een moeizame start: 0-4. Op 1-5 nam Daniel Hoonhout het heft in handen. Met een aanvalspunt haalde hij de opslag terug en ging zelf serveren. Zijn servicedruk was zodanig hoog dat Zaanstad naar 8-5 kon lopen, mede dankzij 2 blokpunten van Lesley Kef. Ondanks een time-out van Velo ging Daniel serverend door naar 10-5. Velo reageerde met de dubbele wissel en die gaf hen nieuwe impulsen en op 12-10 was een Zaanse time-out nodig.

Op 14-13 werd het toch weer precair voor Zaanstad, maar nu bracht een sterke servicebeurt van Kjeld Broekema vooral Tim Terlouw in stelling: 18-13. En meteen had Zaanstad de winning mood weer terug: Lesley Kef pakte zelf een blokpunt en scoorde daarna weer een serviceserie van Daniel Hoonhout 2 aanvalspunten: 22-15. Op het eind van de set zorgde Dwin Brouwer voor een knallend slot met 2 killblocks: 25-16. Zaanstad was deze set aanvallend en blokkerend dominant geweest.

In de derde set startte Joris Burger op de plaats van Lesley Kef. Door een blokpunt van Timo Terlouw en een aanvalspunt van Daniel Hoonhout kwam Zaanstad op een kleine voorsprong, maar de veel scorende Gert-Jan Kloosterman hield Velo in de race: 4-4. Door fouten bij de mannen uit Wateringen kwam Zaanstad op 8-5. Op 11-9 mocht Lorenzo Rampersad op de plaats van Kjeld Broekema gaan spelen. Joris Burger en de weer veel serverende Daniel Hoonhout brachten de stand op 14-10. Velo bleef bij door de buitenaanvallers. Op 17-15 kwam Niels van Oeffel erin voor Robin Ottenhof. Door Zaanse fouten werd het nog even spannend: 19-19.

Dwin Brouwer haalde aanvallend de opslag voor Lorenzo Rampersad terug. Die sloeg twee aces, waarna de stand voor Zaanstad rooskleurig werd: 23-19. Door Zaanse persoonlijke fouten kwam de spanning terug op 24-22, maar Niels van Oeffel mocht koelbloedig het matchpoint binnen slaan: 25-22 en een 3-0 overwinning.

Opvallend waren deze wedstrijd de serveerprestaties van Daniel Hoonhout (ze deden terugdenken aan zijn topwedstrijd tegen Dynamo, die we in december 2018 verrassend in de eredivisie versloegen).

Hij mocht in drie sets 23 keer serveren en dat waren allemaal lastige serves, waar Velo veel moeite mee had. Hij scoorde 2 aces, 21 gewone lastige services en 0 foutserves! Hij zou tot man of the match zijn uitgeroepen, als we dat hadden ingesteld! We willen de goede vorm vasthouden als we zaterdag 26 september in Veenendaal tegen VCV spelen. Leuk om tegen Wouter van Ark te spelen!

gh @ VoV, bericht: vv Zaanstad, verslag: André Triep . Foto: Eric Visch.