Zaanstad eindelijk beloond met overwinning

VoV, 04-11-2019, 12:00 uur. Zaterdagavond 2 november ging er even na 22:00 uur een golf van emotie door het Topsportcentrum Koog aan de Zaan. Zaanstad haalde tegen concurrent VoCASA de eerste punten binnen na een slotrally, waarin de drie hoofdrolspelers van deze wedstrijd betrokken waren.

Op matchpoint (14-12 in de vijfde set) serveerder Daniel Homburg. Bij VoCASA ging de set-up naar diagonaal Colin Zuijdgeest (hoofdrolspeler 1), die deze wedstrijd 41 keer had aangevallen. Zijn aanval werd door het blok van Lesley Kef (hoofdrolspeler 2) afgeremd, waarna de aanval aan Zaanse kant kon worden afgemaakt door Daniel Homburg (hoofdrolspeler 3) met een verwoestende diagonale aanval. Daardoor won Zaanstad na een twee uur durende boeiend volleybalgevecht met 3-2. Beide teams moesten heel diep gaan, maar vooral Zaanstad dat een 1-2 achterstand in sets moest wegwerken. Vooral dankzij 18 blokpunten lukte dat.

Zaanstad startte in de eerste set met Guido Spooren, Hidde Uittenbosch, Marijn van Gool, Daniel Homburg, Lesley Kef, Robin Ottenhof en libero Rueben Schoones. Zaanstad opende geconcentreerd, want Marijn van Gool scoorde 1-0 met zijn killblock. Toch bleek de meeste spanning daarna bij Zaanstad te liggen. Op de stand 5-8 had Zaanstad al vijf persoonlijke fouten gemaakt. Die achterstand werd deze set uiteindelijk fataal, hoewel Zaanstad de 5-8 achterstand omboog naar 11-10.

Na een Nijmeegse time-out nam Vocasa weer de leiding, maar door twee aanvalspunten van Lesley Kef bleef Zaanstad in het spoor van VoCASA. Na een killblock van Hidde Uittenbosch lag op 16-16 alles weer open, maar op een lastige servicebeurt van VoCASA moest Sandor Rieuwers op 16-19 een time-out nemen. Op 19-23 leek de set beslist, maar door drie aanvalspunten van Daniel Homburg werd het op 23-24 nog spannend, maar het werd 23-25.

In de tweede set was er een wissel bij Zaanstad: Ray Espoza nam de plaats van Robin Ottenhof in. Na 2-2 zorgde Hidde Uittenbosch met zijn service dat Zaanstad op 5-2 kwam en Vocasa naar een time-out greep. Door onder andere Zaanse fouten stond het op 8-8 weer gelijk. Daarna kwam een fase waarin de Zaanse aanval niet kon scoren. De Nijmeegse aanval scoorde 5 punten, maar maakte ook 3 fouten, zodat het 13-13 stond. De teams scoorden om de beurt en op 18-18 bracht coach Sandor Rieuwers op de serveplaats Robin Ottenhof weer in. Die maakte het vertrouwen meteen waar met een ace. Op 21-21 kwam de beslissende fase. Op de service van Hidde Uittenbosch scoorde het Zaanse blok 3 punten (2 van Marijn van Gool, 1 van Daniel Homburg), waarmee de setzege met 25-21 werd binnen gehaald.

In de derde set startte Zaanstad weer met de beginopstelling uit de eerste set. Vocasa kwam het best uit de startblokken, vooral hun diagonaal Colin Zuijdgeest scoorde veel. Op 3-9 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Daarna wist Zaanstad het gat via aanvalspunten van Robin Ottenhof en Marijn van Gool te verkleinen. Via de dubbele wissel kwam Koen Baas aan de opslag en het werd 13-15. Vocasa schakelde echter een tandje hoger en via 14-19 ging de set naar Vocasa met 17-25.

In de vierde set bleef Koen Baas bij Zaanstad staan. De start was goed, want op een perfecte pass van Lesley Kef sloeg Marijn van Gool de bal onhoudbaar in. Vanaf 4-4 begon Zaanstad weer uit te lopen. Hidde Uittenbosch kreeg van zijn spelverdeler even rust, maar de andere aanvallers scoorden. Via 8-5 werd het 12-6 voor Zaanstad. Meteen erna sloeg Hidde Uittenbosch een over het net vliegende pass keihard in. De foutenlast ging bij Vocasa omhoog en Zaanstad kon profiteren: 17-10. Door twee punten van Robin Ottenhof werd het 20-13. Door ex-Enkhuizer Jesper van der Muijden kwam Vocasa iets dichterbij, maar met een killblock op Colin Zuijdgeest bracht Lesley Kef de vierde set binnen: 25-18.

In de vijfde set bleef hetzelfde Zaanse zevental staan. Het werd een set met veel spanning en lange rally’s. Beide teams moesten tot de bodem van hun energiereserves gaan. Vocasa liep naar 1-3, maar Lesley Kef boorde zijn reserves aan en wist de moegestreden Nijmeegse diagonaal twee keer af te blokken. Op 4-5 mocht hij zelf gaan serveren en VoCASA moest het antwoord schuldig blijven. Op 7-5 nam Joost Joosten een time-out. Hij wist zijn mannen weer op te peppen, want ondanks twee harde knallen van Daniel Homburg scoorden de Nijmegenaren 9-10.

Marijn van Gool en weer Daniel Homburg zorgden dat op 12-12 alles nog open lag. Sandor Rieuwers pepte in de daaropvolgende time-out zijn mannen nog eenmaal op. Daniel Homburg sloeg daarna de 13-12 binnen en bracht met zijn service zoveel druk, dat de Nijmeegse aanval faalde: 14-12. En toen volgde de scene met de drie hoofdrolspelers (zie inleiding). Dolle vreugde bij alles wat Zaanstad was. De mannen van Zaanstad hadden de uitputtingsslag het best overleefd, dankzij de vele uren trainingsarbeid.

De scores aan Zaanse kant: Daniel Homburg (20 punten), Lesley Kef (15), Marijn van Gool (13), Hidde Uittenbosch (12), Robin Ottenhof (9), Koen Baas (4), Guido Spooren (1), Erwin Huinen (1).

gh @ VoV, bericht: Topvolleybal Zaanstad / André Triep. Foto: Eric Visch