Zaanstad ten onder in van den Boogaard-show

VoV, 14-11-2019. 16:10 uur. Werkend aan een nieuw team kunnen teams als Zaanstad en Taurus niet in de eredivisie toch zonder de tijdelijke hulp van teruggetreden ervaren krachten. Bij Zaanstad is Erwin Huinen nu een aantal weken uitgeschakeld en heren 1 had in Houten hulp nodig van spelers die met het tweede team tegen Taurus 2 hadden gespeeld (en daar voor een verrassende winst met 3-2 hadden gezorgd) en bij Taurus moesten Tom van den Boogaard en Jelle van Jaarsveld als oproepkracht beschikbaar zijn. Zaanstad had zich goed voorbereid op het treffen met Taurus, maar plannen kunnen niet altijd werkelijkheid worden.

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Guido Spooren, Max van Straten, Marijn van Gool, Daniel Homburg, Lesley Kef, Robin Ottenhof en libero Rueben Schoones.

De set ging lang gelijk op. Bij Zaanstad zorgden met name Lesley Kef en Daniel Homburg voor de aanvalspunten. Op 14-14 schakelde Zaanstad een tandje bij, toen Max van Straten met zijn aanval de opslag naar Zaanstad haalde. En niemand minder dan Robin Ottenhof ging serveren en hij zorgde voor een serie met veel servicedruk. Lesley Kef verdedigde sterk, waarna Daniel Homburg de stand naar 14-16 voor Zaanstad kon slaan. Vervolgens scoorde na een lange rally Marijn van Gool een mooi kill- block, waarna Daniel Homburg en Marijn van Gool met hun aanval de stand op 14-19 brachten. In de time-out van Taurus gaf Erik Gras zijn nieuwe instructies en Taurus krabbelde op en op 19-21 nam Sandor Rieuwers een time-out.

Het Zaanse blok was nu aan zet. Eerst blokte Robin Ottenhof de Houtense diagonaal af en daarna blokte Daniel Homburg het setpoint binnen. Coach Gras zette daarna zijn jokers in: Jelle van Jaarsveld om een aanvalspunt te scoren en Tom van den Boogaard om warm te draaien (voor wat later de beslissende rol in de wedstrijd zou worden). Maar onze Lesley Kef scoorde koelbloedig het setpoint: 22-25. En dat was allemaal gelukt zonder een servefout aan Zaanse zijde, maar wel met vijf kill – blocks. Topscorer bij Zaanstad was in deze set Daniel Homburg met 6 punten.

In de tweede set startte Zaanstad met dezelfde basis. Taurus bleek niet aangeslagen door het setverlies, want Timo Gras serveerde de gastheren naar 4-0. Zaanstad herpakte zich daarna, maar bleef op een verschil van drie punten hangen. Na een ace van Lesley Kef kroop Zaanstad dichterbij, mede dankzij een harde aanval van de ingevallen Kjeld Broekema. Via 16-16 en 19-19 (een prachtig ingeslagen bal van Guido Spooren) waren de perspectieven voor Zaanstad op nieuwe setwinst niet slecht.

Helaas verdwenen twee Zaanse serves daarna in het net, maar op 21-21 lag nog alles open. Guido Spooren leek een lange rally met een slimme bal in de hoek te beslechten, maar onze provinciegenoot Mats Bleeker redde de bal geweldig voor Taurus, waarna Timo Gras 22-21 kon scoren. Zaanstad was daarna zo van slag dat er drie fouten werden gemaakt en de set met 25-21 naar Taurus ging. Uiteindelijk bleek Taurus aanvallend en serverend deze set beter te zijn geweest. Topscorer bij Zaanstad was in deze set Lesley Kef met 5 punten.

In de derde set ging Zaanstad met dezelfde basis door. Taurus had een lichte voorsprong op 7-5. Hun spelverdeler (Flor Polinder) begon te serveren en vier serves verder stond het 11-5, omdat drie keer achter elkaar de Zaanse aanval kansen miste en de smashes via de netrand uitgingen. Dit verschil van 5 a 6 punten bleef een tijdje bestaan, mede omdat Lesley Kef en Daniel Homburg wel bleven scoren. Op 17-11 nam Sandor Rieuwers een time-out om zijn mannen op scherp te zetten. Daarna kwam Zaanstad terug naar 17-13.

Via de dubbele wissel was een nieuw as ingebracht (Koen Baas met Joris Burger). Ze creƫerden wel kansen, maar ze werden nog niet benut. Weer begon hun spelverdeler aan een serviceserie. En toen stond het zomaar 20-13. De teams hielden elkaar daarna in evenwicht, zodat op 24-18 de beslissende klap kon worden gegeven door Tom van den Boogaard: 25-18. Deze set was Taurus aanvallend en blokkerend de bovenliggende partij. Topscorer bij Zaanstad was in deze set weer Daniel Homburg met 6 punten.

Na afloop van de wedstrijd bleek dat Taurus een groot feest met verklede speelsters en spelers te hebben georganiseerd. Laten we het een Breugheliaans feest noemen. Daar horen ook spreekwoorden van Breughel bij.

In de vierde set begon Zaanstad met Ray Espoza voor Robin Ottenhof en met Koen Baas als setter. Zaanstad had geen zin om de hond in de pot te vinden en startte daarom fel. Op de service van Koen Baas moest Taurus een paar maal in het stof bijten, zodat Erik Gras al op 0-3 een time-out nam. Drie harde klappen van Tom van den Boogaard zorgden dat het verschil verder opliep. Op 7-9 ging kwelgeest Flor Polinder weer een serie serveren onder het motto: de teerling is geworpen. In eerste instantie wisten de Zaanse verdedigers de daaruit voortkomende aanvallen te pareren en de tegenaanval op te zetten, maar ze liepen met hun hoofd tegen de muur van het Houtense blok: 12-9.

Joris Burger die weer was ingebracht via de Zaanse dubbele wissel vocht als een leeuw terug. Zijn aanval scoorde 13-11. Op een serviceserie van Leroy Boerefijn stak het Houtense blok een stok in de wielen van de Zaanse aanvallers: 16-11. Joris Burger haalde met zijn aanval de opslag terug, maar de Houtense diagonaal scoorde en startte zelf een lastige serie services. Daardoor vielen de Zaanse aanvallers door de mand. Op 21-12 mocht Jelle van Jaarsveld nog even invallen om het karwei af te maken. Maar voor het einde kwam was er nog driemaal een eerbetoon voor een Zaanse strijder: Joris Burger scoorde een aanvalspunt en een blokpunt en Lesley Kef scoorde een aanvalspunt. Daarna lag de wereld aan de voeten van Jelle van Jaarsveld, die het matchpoint mocht binnenslaan: 25-17.

Dylan Boerefijn scoorde de meeste punten, maar op het feest dat bij Taurus losbarstte was Tom van den Boogaard toch de koning van de show! In de korte tijd dat Joris Burger in deze set speelde, was hij de Zaanse topscorer met 5 punten.

Totaalscores aan Zaanse zijde: Daniel Homburg (17), Lesley Kef (16), Marijn van Gool (7), Joris Burger (5), Kjeld Broekema (5), Robin Ottenhof (4), Ray Espoza (2), Guido Spooren (1), Max van Straten (1)

En nu wacht ons thuis de kampioen van Nederland met twee Zaanse sterren: Jannes van der Ham en David Bes.