Zaanstad wint bij VoCASA

zaanstad2015nieuw

Zaanstad heren 1 reisde op zaterdag 14 november af naar Nijmegen om de strijd aan te binden met VoCASA. Deze ploeg waren we al tegen gekomen in de voorbereiding, dus we hadden iets van een tactisch plan.

Bij het invullen van het opstellingsbriefje hadden de coaches van Zaanstad niet bijster veel te kiezen. Stephan was nog geblesseerd, dus was Frank libero. Aangezien Bobby nog niet fit genoeg is om te starten en Kjeld besloten heeft om het seizoen in heren 2 af te maken, bleven Erik en Lesley als passer / lopers over. Op het midden en diagonaal kwamen de vaste namen Ronald, Marijn en Erwin te staan. De enige keuze was de positie van spelverdeler: dit werd Hidde.

Door een goede uitvoering van de servicestrategie door Erik kwamen we in de eerste set snel op voorsprong. VoCASA speelde in die fase erg slordig. Helaas liep het Zaanstad spel ook nog niet vlekkeloos, waardoor de grote voorsprong toch slonk. Doordat Erwin erg makkelijk scoorde kwamen er echter geen grote problemen en zo pakten we de eerste set met 21-25.

In de tweede set ging het spel beter lopen. Door wat sneller de buitenaanvallers aan te spelen konden Lesley en Erik een aantal flitsende punten scoren. Serverend wisten we VoCASA nog altijd erg onder druk te zetten en daardoor leek een grote uitslag op het bord te komen. Helaas lieten we in de eindfase VoCASA vier punten op rij scoren, waardoor het opnieuw 21-25 werd.

In de derde set vielen de sterke punten uit de eerste twee sets tijdelijk weg: servicedruk was onvoldoende en de set ups te traag en te hoog. VoCASA profiteerde optimaal en pakte een grote voorsprong. Ons spel ging daarna wel beter lopen, maar VoCASA verdedigde haar voorsprong met succes. De set ging zo verloren met 25-19.

Met een nog altijd onveranderde opstelling waren we in de vierde set weer bij de les. Het lukte VoCASA echter lang om bij te blijven. Aan het eind van de set ontstond veel commotie door enkele beslissingen van de scheidsrechters in het nadeel van VoCASA. Hun coach kon dat niet verkroppen en uitte zijn ongenoegen zodanig dat hij (terecht) rood kreeg. Ook een van de lijnrechters mengde zich in de discussie door dreigend naar de tweede scheidsrechter toe te lopen. Het leek even of hij er met zijn vlag op los zou gaan slaan, volleybal onwaardig.

Toen het spel weer werd hervat had dit gedoe ons extra motivatie gegeven. Het was vooral Lesley die zich met zijn sprongservice kon uitleven. In een rap tempo kwamen pakten we de volle winst met een 20-25 uitslag.

Dit was de eerste uit winst van dit seizoen en dat is gewoon fijn. Het spel wordt langzaam wat vaster, hoewel er nog veel verbetering nodig en mogelijk is. Door het onsportieve gedrag dat we aan de andere kant hadden ervaren was het niet geheel een leuke wedstrijd, maar dat werd goed gemaakt door een gastvrije behandeling in de kantine en de prima frituurschalen die daar werden geserveerd.

Volgende week gaan we nog een keer de degens kruizen met VoCASA, ditmaal voor de beker. De andere tegenstanders in dit bekervierkamp zijn Velo en Scylla.

(Wedstrijdverslag van Vincent Pirovano, assistent trainer / coach Zaanstad, Foto Wolter van Eeken)