Vizier op volleybal

 

ZAKSA naar Final Four Champions League

VoV, 11-04-2018. 6:19 uur.  ZAKSA Kedzierzyn-Kozle maakte gisteravond een eind aan de droom van VFB Friedrichshafen zich voor de Final Four in Kazan te kunnen plaatsen. Na de 3-2 uitnederlaag in Polen droomde de ploeg van Vital Heynen dat het halen van het finale weekend in Kazan tot de mogelijkheden behoorde, gisteravond werden ze hard met de neus op de feiten gedrukt. ZAKSA was voor meer dan 3.200 toeschouwers een maatje te groot voor hen. Met 19-25, 18-25 en 13-25 op het scorebord bestond daarover aan het eind geen twijfel. De gasten maakten indruk met heel veel servedruk en een nagenoeg foutloze aanval.

Na twee foutserves in het begin van de eerste set hadden de gasten de juiste koers te pakken en bleven de Duitse passlinie onder vuur houden. ZAKSA domineerde, ze liepen van 5-8 naar 5-11 en hadden bij 9-16 al een hele ruime marge, die ze, ondanks enkele wissels van Heynen,  bij het begin van de big points (13-21) nog steeds op de borden hadden staan.  De inhaalrace bracht de Duitsers tot aan 16-22, bij 19-24 besliste een Duitse foutserve de set.

In de tweede set was het verloop niet veel anders. Opnieuw werd er met 5-8 voor het eerst gerust, nu sloeg ZAKSA zich na de tweede time out (12-16) en de 17-21 stand naar een 18-25 setwinst, waarmee  ze een voorschot op de plaatsing namen. Friedrichshafen moest al drie sets op rij winnen om een golden set af te dwingen, en daar zag het helemaal niet naar uit.

De Polen namen geen gas terug en Friedrichshafen was helemaal de weg kwijt na de twee setnederlagen. Via de tussenstanden 3-9 en 8-16 nam ZAKSA heel veel afstand, een verschil dat de thuisploeg voor een onmogelijke opgave stelde. Met 13-25 haalde ZAKSA het ticket voor de Final Four, dat op 12 en 13 mei in Kazan gespeeld wordt,  definitief binnen.

Vital Heynen, na dit seizoen bondscoach in Polen, zei na afloop dat dit nu eenmaal de rangvolgorde in het Europese volleybal is. De kampioen van Polen had laten zien dat ze een maatje te groot is voor een van de beste teams van Duitsland. Dat is nu eenmaal zo en dat hebben we te accepteren”

Met een 32/ 61 eigen score werd dit bevestigd. ZAKSA blonk aanvallend uit met een bijna foutloze prestatie (maar 3 keer misten ze in de aanval in de hele wedstrijd) en een 28 / 47 eigen score, waarbij ze als ploeg een aanvallend scoringspercentage van 72% (!) haalden. Ook serverend (1/8)  waren ze beduidend beter.  Torres werd met 16 punten topscorer van de partij.

Voor vandaag staan de returns Novosibirsk vs Perugia en Trentino vs Civitanova op de agenda. Daar worden de laatste twee Final Four tickets vergeven. Perugia en Civitanova hebben de beste uitgangspositie na hun 3-1 thuiszege in de heenwedstrijd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.