Zeges Conegliano, Stuttgart en VakifBank

VoV. 07-02-2019. 6:02 uur. Gisteravond werd er een vervolg gegeven aan de Europese toernooien in de Champions League, de CEV Cup en de Challenge Cup. Met daarin een aantal Nederlandse speelsters. We lopen even langs alle vijf poules van de CL, waarin de Turkse (VakifBank, Eczacibasi Vitra, Fenerbahce) en Italiaanse ploegen (Novara, Scandicci) voorlopig domineren. Overigens zijn beide landen ook nog met teams vertegenwoordigd in CEV Cup en Challenge Cup via Galatasaray, Ayden BBSK, Busto A. en Monza.

Champions League poule A: Twee gemakkelijke zeges waren daar te noteren. VakifBank, met een hoofdrol en MVP titel voor Lonneke Slöetjes, won vlot van Maritza Plovdiv uit Bulgarije. Na de 11-9 in de eerste set sloegen ze een gaatje van een punt of vier en bouwden dat tot 25-19 uit, waarbij Lonneke Slöetjes het laatste punt voor haar rekening nam. In de tweede set serveerde ze VakifBank van 16-16 naar 23-17 met in die serie drie aces, Vakifbank won de set met 25-17. En de 3-0 kwam via 25-19 op de borden. In het tweede deel van de set nam de Turkse ploeg afstand. Lonneke scoorde totaal 19 keer, 64 om 36 was de eigen score en in 66 minuten was het klaar.

MTV Stuttgart behaalde een 0-3 zege bij het Franse Béziers VB. Twee sets waren heel duidelijk voor de koploper van de Bundesliga. De eerste met 19-25 na de 13-16 en 14-21 tussenstanden. De derde werd 16-25 en de tweede iets minder duidelijk 20-25. Daar kon Béziers tot aan 19-22 nog meekomen. In 69 minuten was de wedstrijd gespeeld, Deborah van Daelen stond drie sets in de basis en scoorde 9 keer. De aanval maakte het verschil (31 om 46) in de totaal eigen score van 39 om 58 punten.

Stand in poule A van de top 2 met gewonnen wedstrijden en punten: 1> VakifBank 4-12; 2> Stuttgart 3-9. Poule B kwam eergisteren al in actie, daarover berichten we reeds. Daar is 1> Eczacibasi Vitra met 4-12 eerste en Dinamo Kazan met 2-7 tweede. Ekaterinenburg (2-5) mag ook nog hopen op de volgende ronde. In poule C speelt Novara van Celeste Plak vanavond tegen Minsk.

Poule D kende gisteravond de Italiaans Duitse clash tussen Conegliano en SSC Schwerin. Die partij ging over vijf sets, de ploeg van Tessa Polder (1 invalbeurt)  en Britt Bongaerts (3 invalbeurten, vijfde set in de basis, 2 punten) verloor met 3-2 na een 0-2 voorsprong in sets.

In de openingsset kon Schwerin na de 19-19 via een snoeiharde 2de balscore van Denise Hanke op 19-20 komen, en had bij 21-24 setpoint. Conegliano kwam nog op 23-24 voordat Schwerin, na de time out op die stand, de set voor zich besliste. In de tweede set kwam Conegliano bij 24-22 op setpoint, maar een serie van vier punten op rij met een kanjer van een kill – block als laatste maakte 24-26 en 0-2 voor Schwerin.

In de derde en vierde set trok Conegliano, nu met de Amerikaanse Karsta Löwe in de ploeg, de stand gelijk via twee keer 25-19. Na de tussenstanden 21-16 en 21-15 lieten ze zich niet nog eens verrassen. In de derde maakten 4 aces en 4 blokpunten het verschil, in de vierde de 19 aanvallende scores. De tiebreak ging daarna ging met 15-7 naar de thuisploeg. Schwerin had geen verweer op de serie van 5-4 naar 12-5. Karsta Löwe, die dus pas in de derde set in de basis begon, werd met 21 punten topscorer. Robin de Kruijf kwam tot 14 treffers.

De stand in poule D is 1> Scandicci 3-10 en 2> Conegliano 3-7. Schwerin is derde met 1-4 en LKS Lodz vierde met 1-3.

In poule E speelden Maret Balkestein – Grothues en Nicole Koolhaas met CSM Bucuresti in Moskou tegen Dinamo, de ploeg van de Servische spelverdeelster Maja Ognjenovic en diagonaal Nataliya Goncharova. Moskou won met 3-1, maar dat kostte vooral in de tweede en derde set heel veel moeite.

Set 1 was met 25-18 een duidelijke zaak, set twee leek dat ook voor Bucuresti te worden toen ze met 3-12 aan de leiding gingen na sterke servebeurten met aces van Balkenstein – Grothues en Koolhaas. De inhaalrace van Moskou bracht hen bij 20-20 op gelijke hoogte, met Goncharova aan de opslag denderde de thuisploeg door naar 25-20.

De derde set was met overmacht voor Bucuresti. Opnieuw waren Balkenstein – Grothues en Koolhaas succesvol met hun aanvallen en opslagen en de thuisploeg had al vlot het nakijken (2-7, 6-12) en kwam er daarna niet meer aan te pas. De gasten wonnen via 8-18 heel dik met 14-25, het laatste punt nam Nicole Koolhaas voor haar rekening. In de vierde set waren de rollen omgedraaid,  van 3-3 naar 9-3 en 11-4. Goncharova blokkeerde in de eindfase nog een aantal keren raak en Moskou won de set met 25-15. Maret Balkestein – Grothues scoorde 16 keer, Nicole Koolhaas 10 keer en topscorer werd Nataliya Goncharova met 24 punten.

In poule E won Fenerbahce verder met 0-3 van Chemik Police, waarna de stand nu is 1> Fenerbahce 4-12 en 2> Dinamo Moskou 3-8.

CEV Cup: Busto Arsizio won gisteren in de kwartfinale met 3-0 van het Franse Mulhouse. De gasten kregen per set 22, 23 en 17 punten mee. Floortje Meijners scoorde drie keer tijdens haar invalbeurten. Verder won Galatasaray met 3-0 (23, 20, 17) van Alba Blaj en had Stiinta Bacau eergisteren al met 3-2 van Olomouc gewonnen. Vanavond wordt de laatste partij in de kwartfinale gespeeld.

Challenge Cup: Avital Selinger won met Le Cannet met 3-0 van Kfar Saba uit Israel en kreeg zo de beste uitgangspositie voor een plaatsje in de halve finale. De tweede set was helder en duidelijk met 25-13, in de andere twee was het verschil op het eind twee puntjes bij 27-25 en 28-26. Aydin BBSK won uit met 2-3 bij AO Thiras en Monza van Anne Buijs had al een 3-0 zege geboekt tegen Calcit Kamnik. Kanti Schaffhausen van Ana Mebus speelt vanavond.