Zwaar bevochten zege Kalinko H1

VoV, 07-10-2019. 9:02 uur. Na een wedstrijd van 2,5 uur en vijf sets vol strijd tussen Kalinko H1 en VIVES H2, zijn de Scheveningers uiteindelijk als winnaars van het veld gestapt. In de eigen Houtrust versloegen ze de mannen uit IJsselstein met 3-2.
Twee keer kwamen de Kalinko-mannen in sets op voorsprong, maar twee keer wist VIVES de stand weer gelijk te trekken. In een meeslepende vijfde set waarin het momentum steeds wisselde tussen de ploegen, wist Kalinko aan het eind een beslissende serie neer te zetten om de set en daarmee de wedstrijd te winnen.

Aan het begin van de wedstrijd leek het nog niet die kant op te gaan. Al snel sloegen de mannen van VIVES een gat van vijf punten. Interim-coach Nidal al Qaq was genoodzaakt om bij 3-8 de eerste time-out te nemen. Hij was overigens niet de enige coach aan de zijlijn: ook Rob Barzilay, trainer / coach van het eerste Kalinko herenteam in het seizoen 1975-1976, was ook als ere-coach van de partij.

Na deze time out lijken de Kalinko-mannen wakker te worden: door een geweldige serie komen ze bij 11-11 langszij. Dit leidt tot een spannend middendeel van de set die tot 19-19 gelijk op gaat. Vanaf dat moment gunt Kalinko nog maar één punt aan de tegenstander, waardoor de set met 25-20 naar Scheveningse kant gaat.

De tweede set geeft een omgekeerd beeld: nu is het Kalinko dat een vroeg opgebouwde voorsprong niet kan verzilveren. VIVES komt bij 15-15 langszij en weet boven de twintig een beslissend gat te slaan: 22-25.

In de derde set zijn het de Kalinko-mannen die het initiatief pakken. Mede aan de hand van de twee middenmannen Kaj en Daniël die uitstekend spelen en voor veel dreiging zorgen. Gedurende de hele set kunnen de Scheveningers leunen op een voorsprong van drie à vier punten. Boven de twintig wordt het nog even spannend, maar het verschil blijkt uiteindelijk precies genoeg: 25-23.

In de vierde set zijn beide ploegen enorm aan elkaar gewaagd. De mannen van Kalinko voelen dat ze de kans hebben om de tegenstander op de knieën te dwingen, maar ze gaan slordig met de mogelijkheden om. VIVES sluipt mee tot de twintig, waarna Kalinko het even helemaal kwijt is. Na vijf punten op rij pakken de bezoekers uit IJsselstein de vierde set met 20-25 en slepen ze een beslissende vijfde set uit het vuur.

Even lijkt het erop dat de koek op is bij de Scheveningers. De start in de vijfde set is allesbehalve overtuigend, maar na wat oponthoud door een haperend digitaal wedstrijdformulier herpakken de mannen van Kalinko zich. Al zijn het nog wel de bezoekers die halverwege met één punt voorsprong van kant wisselen. Vanaf dat moment is het echter Kalinko dat dominant is: door onder meer een paar slimme aanvallen van passer/loper Radek wordt er een ruim gat geslagen. En op matchpoint bij 14-10 is het een kill – block dat een einde maakt aan 2,5 uur volleybalstrijd.

Al met al een zwaarbevochten overwinning voor de mannen van Kalinko, die vechtlust en veerkracht hebben getoond. En dat is toch een fijne mentale opsteker na het vrij kansloze verlies tegen Delta een week eerder. Perfect was het zeker nog niet, maar gezien de noodgedwongen wisselende samenstellingen en de nog steeds voortdurende zoektocht naar een vaste trainer/coach, mogen de Scheveningers meer dan tevreden zijn met drie welverdiende punten. #wijzijnkalinko

gh @ VoV, verslag van Romeo Tuinman. Foto Michel Hamelink.